İşletim Sistemleri ve Yardımıcı Programlar  

Posted by: EMİNE in

           SİSTEM YAZILIMI
Bilgisayar ve aygıtlarınınçalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. Sistem yazılımı, bir bilgisayara bağlı aygıtların işlemlerini kontrol eden ve bakımını sağlayan programlardan oluşur
- İşletim sistemleri
- Yardımcı hizmet programları diye ikiye ayrılır.
       İşletim Sistemi: En küçük bilgisayarlardan en büyük bilgisayara kadar çalışan programlar , bir işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. Bunun için işletim sistemleri ana belleğe yerleştirilmelidir. Bilgisayar ilk açıldığı zaman otomatik olarak yan bellekteki işletim sistemi ana belleğe yüklenir.
      İŞLETİM SİSTEMİNİN BİLGİSAYARLA OLAN İLİŞKİLERİİşletim sistemi genel olarak;
-Kullanıcı ile donanım arasında bir köprüdür.
-Karmaşık işlemlerin belirli bir sırada yapılmasını sağlayan bir trafik polisidir.
-Ana bellek ve giriş çıkış birimleri gibi bilgisayar kaynaklarının kullanıcılar tarafından paylaşılmasını sağladığı için kaynak organizatörüdür.
-Kullanıcıya alt düzeydeki donanım işleyişini hissettirmeyerek kullanıcıya daha yakın bir ortam hazırlar.
      İŞLETİM SİSTEMİ ÇEŞİTLERİCP/M (CONTROL PROGRAM FOR MICROCOMPUTERS,mikro bilgisayarlar için kontrol programı)
DOS (DISC OPERATING SYSTEM)
UNIX (ÇOK KULLANICILI İŞLETİM SİSTEMİ)
OS/2 (OPEATING SYSTEM/2,İŞLETİM SİSTEMİ/2)

   İşletim sistemi çeşitli kapanış şekillerine sahiptir:
Uyku modu: Açık belgeleri ve programları RAM'e kaydeder, tüm gereksiz fonksiyonları kapatır ve daha sonra bilgisayı düşük güç durumuna geçirir.
Hazırda beklet modu: Bilgisayarın elektrik gücü kesilmeden önce açık belgeleri ve programları hard diske kaydeder.
Kullanıcı arayüzü: Veri ve talimatları nasıl girdiğinizi ve bilginin ekran üzerinde nasıl görüntüleyeceğini kontrol eder.
Grafiksel kullanıcı arayüzü(GUI):  Bilgisayarlarda işletilen komutlar ve bunların çıktıları yerine simgeler, pencereler, butonlar ve panellerin tümünü ifade etmek için kullanılan genel adıdır. Grafiksel kullanıcı arayüzü, bilgisayar kullanıcılarının komut satırı kodlarını ezberlemeden fare, klavye gibi araçlar sayesinde bilgisayarları kontrol etmelerini sağlamıştır. Günümüzdeki programların bir çoğu GKA ile birlikte gelse de, birçok bilgisayar kullanıcısı (özellikle programcılar) daha hızlı olduğu gerekçesiyle komut satırını GKA'larla birlikte kullanmaya devam etmektedirler.
Sanal Bellek: Depolama ortamının bir parçasının, ilave RAM gibi  çalışmasıdır.
Sunucu İşletim Sistemleri: Kullanıcıların bir ağa nasıl erişim sağlayacaklarını ve ağ üzerindeki kaynakları nasıl paylaşacaklarını düzenler. Bir ağ yöneticisi, sunucu işletim sistemini şu amaçlar için kullanır:

  • Kullanıcı, bilgisayar ve başka aygıt eklemek ve kaldırmak
  • Yazılım yüklemek e ağ güvenliğini yönetmek

This entry was posted on 11:53 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum

Yorum Gönder