Girdi ve Giriş Cihazları  

Posted by: EMİNE in

           Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri ve talimatlardır.Talimatlar, program, komut ve kullanıcı yanıtları şeklinde bilgisayara girilebilir.
        Giriş Aygıtları Nelerdir?
Giriş aygıtları, kullanıcıların veri ve talimatları girmesine izin veren donanım bileşenidir.
KLAVYE: Üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının

bulunduğu bir bilgisayar giriş birimidir. Bilgisayar temelde klavye aracılığıyla yönlendirilir ve kumanda edilir. Klavyenin tuşlarına basıldığında, basılan tuşun kodu bilgisayarın CPU’su tarafından değerlendirilmek üzere belleğe aktarılır ve yankısı yada neticesi ekrana gelir. Kablolu klavyeler USB portunu ya da klavye portunu kullanırken, kablosuz klavyeler Bluetooth veya IRDA bağlantı yollarını kullanırlar.
FARE(mouse): Hareketlerini bilgisayarın işleyebileceği sinyallere çevirir. avuç içinde tutulan,
hareketleri ekrandaki, imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aygıtıdır. Fare modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir
JOYSTİCK: Genellikle oyun oynamak için kullanılır. Üzerinde bulunan tuşlarla çalıştırılarak bilgisayara komut verilmesi sağlanır.



TARAYICI ve OKUMA AYGITLARI: Grafik resim ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamına aktarmakta kullanılır.                        
 Optik karakter tanıma(OCR), normal belgelerdeki karakterlerin okunmasını içerir.
Optik işaret tanıma(OMR), küçük daireler ve el ile çizilen çizimleri okur.
RFID, radyo frekansıyla tanımlamadır.
Manyetik Şeritli kart okuyucular, kartların arka tarafındaki manyetik şeridi okur.




CD-ROM SÜRÜCÜSÜ: CD üzerine kayıtlı bilgiler lazer ışını ile okunmaktadır. Diskin
yüzeyi şeffaf polikarbonat ile kaplanmış sentetik bir taban üzerine serilmiş yansıtıcı bir alüminyum tabakadan oluşur. Bu tabakanın üzeri diski tozlardan ve çizilmelerden koruyan bir cila ile kaplanmıştır.Disk üzerinde veri saklama işlemi yüzey seviyesinden çukur seviyesine geçişlerle olmaktadır.






DOKUNMATİK EKRANLAR: Dokunmatik ekranlarda giriş birimi olarak kullanılmaktadır.
 Biyometrik Giriş: Biyometrik cihazlar, kişisel karakteristikleri okuyup, doğrulayarak bir kişinin kimliğini tanır. Biyometrik aygıt kişisel karakteristiği dijital koda dönüştürür ve bu kod bilgisayarda kayıtlı olan dijital kod ile karşılaştırılarak kimlik tanımlaması yapılır.

This entry was posted on 12:58 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum

Yorum Gönder