Sistem Bileşenleri  

Posted by: EMİNE in

           Sistem hepimizin de bildiği gibi verileri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri içeren bir kasadır. Şimdi bu kasanın içinde olanlaraa bi göz atalım.

ANAKART:   Donanımdan az çok anlıyorsanız anakartın önemini mutlaka biliyorsunuzdur.PC'de ki birçok kart,anakarta takılır.Zaten anakart denilmesinin sebebide budur.RAM,sabit disk,ekran kartı,işlemci gibi önemli donanımlar hep anakarta bağlanır.Anakartta dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
   - HDML girişi mutlaka olmalıdır.
   - RAM için yeterli boşluk olmalıdır.
   - Çift ekran kartı desteklemelidir.
   - En önemlisi ısı yalıtımı iyi olmalıdır.
   Son maddeye dikkat edin.Isı yalıtımı iyi olmazsa,kartın üzerindeki herşey yanabilir.İşin kötü yanı tüm pahalı bileşenler hep bu karta bağlıdır.
İŞLEMCİ: İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır. Veriler üzerindeki yaptığı işlemler, temel aritmetik işlemleri kadar basit (örneğin 1+3 gibi) ya da çok daha karmaşık (bu değeri al ve ses kartına yolla ki böylelikle hoparlörden müzik dinleyebilinsin) gibi çeşitli seviyelerde olabilir.
Aslında işlemciler, sadece bilgisayarlarda bulunan bir donanım değildir. Tüm elektronik sistemlerde işlemciler bulunur. Örneğin, otomatik çamaşır makinesi, otomatik bulaşık makinesi; fabrikalardaki otomatik cihazlar, televizyon.

İşlemci yerine mikroişlemci, CPU ( Central Processing Unit ), MİB (CPU’nun Türkçe karşılığı - Merkezi İşlem Birimi), µP (mikro processor) isimlerini de sıklıkla kullanıyoruz.
İşlemci = Mikroişlemci = MİB = CPU = µP
-CPU bir konnrol birimi ve aritmetik mantık birimi olan ALU' yu içerir.ALU, aritmetik, karşılaştırma ve diğer işlemleri gerçekleştirir
-İşlemciler, klavyeden girilen tuşun ifade ettiği karakteri aynen ekranda gösterme şeklinde bir işlem yaptığı gibi; aldığı verileri değerlendirip yeni veriler de üretebilir.
       Günümüzde ki bilgisayarlar küme komut işlemeyi (pipelining) desteklemektedir. Yani şlemci ilk talimat için makine çevrimi tamamlamadan önce ikinci talimatı almaya başlar.
        Bİlgisayar işlemci çiplarinde lider üreticiler İNTEL ve AMD'dir. Dual core ve quad core yaygın olarak bilinen çok çekirdekli işlemcilerdir.
       İntel yüksek performaslı PC ler için CORE işlemci ailesini, temel PC'ler için PENTIUM ve CELERON işlemci ailelerini ve iş istasyonları için XEON ve İTANIUM işlemci ailelerini üretir.
      AMD, İntel ile uyumlu işlemciler üretmektedir.
         Veri Gösterimi: Mikroişlemciler, milyonlarca transistörden oluşmaktadır. Elektrik sinyalleri bunların üzerinden akar. Bilgisayarın yaptığı tüm işleri toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi işlemler bu sinyaller vasıtasıyla gerçekleşir. Devrede elektrik sinyalinin olması “1”, elektrik sinyalinin olmaması “0” ile ifade edilir. İşlemci bu işlemleri en basit sayma sistemi olan ikilik düzen yani 0 ve 1 sayılarını kullanarak yapar. Komut, işlem, veri, vb. kavramların ikili
sayı sistemi ile ifadesine, makine dili (makine kodu) denir. Mesela “A” harfi ikilik sistemde “01000001” ile ifade edilebildiği gibi mavi gibi bir renk de ikilik tabandaki sayı gruplarıyla ifade edilir. Aynı şekilde bir ses veya görüntü kaydı da yine buna benzer ikilik sayı grupları ile ifade edilirler. Bu “0” veya “1”in bilgisayarda kapladıkları alana bit adı verilir.

BELLEK: İşlemci tarafından gerçekleştirilmesi beklenen talimatları, bu talimatlar tarafından gerek duyulan veriyi ve veri işleme sonuçlarını saklayan elektronik bileşenlerden oluşur. 3 temel kategoride nesneleri depolar...
    -işletim sistemi ve diğer sistem yazılımları
       -uygulama programları
          -işlenilen veri ve sonuç bilgisi
sistem 2 tip belleğe sahiptir:
GEÇİCİ BELLEK: Güç kesildiğinde içeriği silinir. RAM buna örnektir. 3 temel tipte ram çipi bulunur.
   Dinamik RAM(DRAM):Daha çok kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir fiziksel hafıza
türüdür. Dinamik terimi, hafızanın sabit aralıklarla tazelenmesi (tekrar enerji verilmesi) veya içeriğini kaybedeceğini gösternektedir.DRAM’lerin sürekli yenilenme ihtiyaçlarının olması yapılarında bir yenileme devresinin olmasına neden olur ki bu da DRAM’lerin boyutunun büyük olmasına sebep olur.

   Statik RAM(SRAM): SRAM ’lerde DRAM’lerde olduğu gibi kondansatörler kullanılmaz.
Bunun yerine her hücre için altı adete varan transistör kullanılır. Bu RAM’lerde bilgiler yüklendikten sonra sabit kalır. Sürekli enerji tazelemesi gerekmemektedir. Bu tip hafızalar daha pahalıdır. Bu yüzden kişisel bilgisayarlarda fazla tercih edilmemektedir


   Manyetik Dirençli RAM(MRAM)
KALICI BELLEK: Güç kesildiğinde içeriği silinmez. ROM, flash bellek ve CMOS bunlara örnektir.ROM, bellek çiplerinin veri ve talimatları kalıcı olarak depolamasını ifade eder.Flash bellek, elektronik olarak silinebilir ve yeniden yazılabilir. CMOS teknolojisi yüksek hız ile düşük güç tüketimi sağlar.

This entry was posted on 00:58 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum

Yorum Gönder