Ağlar  

Posted by: EMİNE in

Ağ, iletim ortamı ve iletişim aygıtları yoluyla bağlanan bilgisayarlar ve aygıtlarının oluşturduğu yapıdır.  Ağ insanların bireysel değil, ortak çalışmalarını sağlar.


Ağınız buradaki gibi olmasın
Ağ, veri, yazılım ve ekipman paylaşımıdır. Küçük bir ağ iki bilgisayardan oluşabileceği gibi, büyük bir ağ binlerce bilgisayar, fax-modem, cd-rom sürücü, yazıcı ve bunun gibi ekipmanlardan oluşabilir.
Neden Ağa gereksinim duyulur?Ağ zaman ve para kazancı sağlar. Basari için isletmenin sadece ofis içinde değil, tüm dünya ile haberleşmesi gerekir. Paylaşım söz konusu olduğundan donanım tüm personel tarafından kullanılabilir, her bir birey için ekstra yazıcı, modem, disk ünitesi gerekmez. Internet erişimi de bir ağ üzerinde paylaştırılabilir.
Ağ Nasıl Çalışır?Ethernet en genel ağ sistemidir. Ethernet Standardlarıyla birlikte gelmiştir. Ethernet ağından gönderilen tüm mesajlar diğer bir ekipmanın alabileceği standart kodlardan oluşur. İlk olarak XEROX tarafından bulunmuş ve daha sonra DEC, Intel ve XEROX tarafından formüle edilip belirli metotları kullanıp saniyede 10 Mbit veri transfer edebilen bir sistem olarak ortaya çıkmıştır.
Ağ Topolojileri
Üç çeşit ağ yapısı vardır. Bunlar “star”, “bus” ve “ring” topolojileridir. Star ve Bus mimari en çok kullanılanlarıdır.

Star Yapı: Adından anlaşılabileceği gibi yıldız mimarisindedir. Yani yıldızın merkezinde bir hub veya switch, bunlara bağlı olan tüm noktaları birbirine bağlar (UTP kablo ile). Kablonun bir ucu ağ adaptör kartına bağlı iken, diğeri hub veya switch’e takılır.

Star Ağın Avantajları* Ekonomik kablolama
* Hızlı kurulum
* Kolay genişletilebilirlik
* Switch veya bridge ile genişletilmesi ağ performansını arttırır.
* Bağlantıda meydana gelebilecek kopukluk , tüm ağı etkilemez .
* Huba yapılan bağlantılar hub üzerindeki bağlantıların durumunu gösteren ışıklar sayesinde durumları anlaşılır ve arıza tespiti kolaylaşır.

Dezavantajları* Hub ile hub arasındaki bağlantıyı sağlayan kablonun uzunluğu 100m yi geçemez.

Bus Yapı: Bus yapı, omurga yapı olarak ta adlandırılır. Ağ üzerindeki tüm uç nokta’lar tek bir hat üzerindedir. Veri bu uç noktalardan geçerek istenilen uç noktaya ulaşır.
Ağ bağlantısı tek bir koaksiyel kablo ile yapılır. Bu kablonun uçlarına BNC denilen konnektörler bağlanır.

Bus Yapının Avantajları* Güvenilir kablo kullanır (koaksiyel kablo).
* Basit ağ genişlemesi sağlar.
* Hub veya benzeri merkezi ağ ekipmanı gerektirmez.

Bus Yapı Dezavantajları* Standardları 30 uç noktadan fazlasına izin vermiyor.
* Ağın toplam uzunluğu 185 mt’yi geçemez.
* Herhangi bir node’un baglantisinin kesilmesi tüm agi etkiler.
* Ariza tesbiti zor.
..
Ağ Isletim Sistemi Nedir?Ağ Isletim Sistemi (NOS) ag üzerinde bilgisayarların ve diger ekipmanların birbirleri arasında veri alıp göndermelerini sağlarlar. Windows95, Windows NT, veya Macintosh gibi baska amaçlar için kullanılabilen işletim sistemleri ve sadece ağ işletim sistemi olarak kullanılabilen Novell veya LANtastic gibi yazılımlar örnek verilebilir.
Ağ İçin Yardımcı ÖğütlerEthernet standartları geçerli bir ağün olusturulma seklini belirler. Unutulmamasi gereken eger kurulumunuz standartlara uygunsa ağünüz çalisacaktir. Burada probleme neden olacak belli başlı birkaç şey, yanlış kablolama, kablo uzunluğunun sınırı geçmesi ve fazla kullanıcının bulunmasıdır.
Ağünüzü planlarken bu standartlari takip ederek ağünüzü daha verimli bir sekilde çalismasini saglayabilirsiniz.

Üç Önemli Husus
Kablolama: Yanlis kalite veya tipteki kablolama heberleşmeyi güçleştirir.
Bağlantı Sayısı: Switch ile parçalara ayrılmamış ağda ki çok fazla sayıdaki hub veya çalışma grubundaki çok fazla sayıdaki bağlantı sık sık çakışmalara ve hatalara neden olacaktır.
Mesafe: ethernet standartlarinin göre daha uzun mesafelere çikan baglantilar ağün çökmesine neden olan zamanlama problemlerine neden olur.

This entry was posted on 08:26 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum

Yorum Gönder