Çıktı ve Çıkış Aygıtları  

Posted by: EMİNE in

           Çıktı nedir??
Kullanılır bir biçimde işlenen veriye çıktı denir. Bilgisayarlar veriyi çıktıya dönüştürür. ÇIktıların 4 kategorisi; metin, grafik, ses ve videodur.
         Çıkış aygıtı da bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran bir donanım bileşenidir. başlıcaları; yazıcılar, hoparlörler, kulaklıklar, monitörler, kulakiçi kulaklıklar, veri projektörleri, interaktif beyaz tahtalar...
MONİTÖR: Monitörler bilgisayar ile kullanıcı arasındaki görüntülü iletişimi sağlayan

çıkış aygıtlarıdır.   CRT Monitörler
Bir monitörün en önemli parçası çeşitli elektronik devrelerle birlikte CRT (Chatode Ray Tube – Katot Işınlı Tüp) denilen havası boşaltılmış ve ön yüzeyi binlerce fosfor noktacığından oluşan koni şeklindeki tüptür.
   LCD MonitörlerLCD (Liquid Cyristal Diode) monitörlerde görüntü sıvı kristal diyotlar yardımıyla sağlanmaktadır. Bu diyotlara gerilim uygulandığında, içlerindeki moleküllerin polarizasyonu değişmekte ve beraberinde de diyodun geçirgenliği değişmektedir. Bu duruma dijital saatlerde de rastlamaktayız. Normalde şeffaf olan bu diyotlara gerilim uygulandığında geçirgenliklerini kaybederler ve siyaha dönerler. Renkli LCD monitörlerde ise çok ufak ve birden fazla diyot kamanı kullanılarak görüntü alınmaktadır.
YAZICI: Bilgisayarda yer alan bilgilerin kağıda yazdırılmasını sağlayan elektronik ve
mekanik parçalardan oluşmuş yan ünitedir.
HOPARLÖRLER, KULAKLIKLAR VE KULAK İÇİ KULAKILAR
Bunlarda ses çıkışını sağlayan birer çıkış birimleridir.

bunların dışında fiziksel engelli kullanıcılar için de çıkış aygıtları vardır. Örneğin görme engelli olan kullanıcılar için monitör yerine ses çıkışı ile çalışılabilir. Bİr diğer alternatif de kabartma yazı yazıcısıdır Bu yazıcılar bilgiyi kabartma yazılarla yazdırırlar.


This entry was posted on 03:23 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum

Yorum Gönder