Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Birçok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi verimli ve hızlı bir şekilde yönetip değiştirebilmesidir.
Veri, işlenmemiş öğelerin derlemesidir.
Bilgi ise işlenmiş verilerin tümüdür.
Veritabani yönetimi ve veritabani yönetcisinin rolü kütüphanecininkine benzerdir. Bilgiyi olusturmak ya da elde etmekten sorumlu degiller fakat varolan bilgiyi yönetirler.
Gercek veritabani yönetimi cok sorumluluk isteyen bir istir, veritabaninin her an düzgün ve verimli calismasini saglamak ve standartlari belirleyip veritabaninin icerdigi veriyi yönetmektir.
Bircok insan veritabaninin sadece bilgiyi tutan birsey oldugunu zanneder, fakat bundan cok öte birseydir ve önceden dedigim gibi bilgi sisteminin kalbidir.
Veritabani yönceticisi ve veritabani yönetimi bundan dolayi bütün mevkilerin eksenidir.
Veritabanindaki bir problem , cok pahali sonuclar dogurabilir. Bir bankanin veritabaninin durmasi demek , her an yapilan yüzlerce belki de binlerce islemin , dolayisiyla müsterilerin beklemesi demektir.
Bundan dolayi veritabani yöneticisi ilk olarak sistemin düzgün calismasini saglamali, ikinci olarak da düzgün calismadiginda onu mümkün oldugu kadar hizli bir sekilde calisir hale getirmektir.
Veritabani yöneticisinin görevleri
Görevleri kisaca su basliklar altinda toplanabilir :
Veritabani Yaziliminin Kurulmasi ve upgradeler (yeni versiyonlar)
Veritabani olusturulmasi
Veritabani baslatma/durdurma
Kullanicilari ekleme ve yetkilendirme
Veritabani yedekleme ve yedekten geri dönme (backup&recovery)
Veritabani performans ayarlari (performance tuning)
Veritabani tablo-/indekslerin büyüme kontrolu (fragmentation control)
Veritabani Yaziliminin Kurulmasi ve upgradeler (yeni versiyonlar)
Veritabaninin yaziliminin kurulmasi isin genelde en basit tarafidir.Farkli Isletim Sistemlerine özgü hazir derlenmis yazilim kurulum notlari dikkate alinarak kurulur.
Veritabaninin yogun bir sekilde kullanilmasindan sonra bazi buglarin (hatalarin) ortaya cikmasiyla üretici firma tarafindan cikarilan yeni versiyonlarin kurulumu gerekebilir.
Veri Tabanı Yönetim Sİstemleri (DBMS): veritabanlarını tanımlamak, yaratmak, kullanmak, değiştirmek ve veri tabanı sistemleri ile ilgili her türlü işletimsel gereksinimleri karşılamak için tasarlanmış sistem ve yazılımlardır. Çoğu DBMS, güvenliği sağlamak amacıyla, veritabanında kiher bir alan için, belirli bir kullanıcının veya kullanıcı grubunun gerçekleştirebileceği eylemleri belirleyen , farklı erişim ayrıcalığı seviyelerini tanımlayabilir.
This entry was posted
on 10:34
and is filed under
Bilgisayar Teknolojileri
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
.