Denetim Masası  

Posted by: EMİNE in

DENETİM MASASI:Denetim Masası, Windows'un görünüşünü ve işleyişini değiştirmek için kullanılan özel araçlar içerir.

Bu araçlardan bazıları, bilgisayarınızın kullanımını daha eğlenceli hale getirir. Örneğin, standart fare işaretçilerini ekranınızda hareket eden animasyonlu simgelerle değiştirebilir veya standart sistem seslerini seçtiğiniz seslerle değiştirmek için Sesler ve Ses Aygıtları'nı kullanabilirsiniz. Diğer araçlar, Windows'u bilgisayarınızı daha kolay kullanacak şekilde ayarlamanızı sağlar. Örneğin solaksanız, birincil seçme ve sürükleme işlevlerini sağdaki fare düğmesinin gerçekleştirmesini sağlamak üzere fare düğmelerini değiştirmek için Fare'yi kullanabilirsiniz.
Denetim Masası'nı açmak için Başat’ı tıklatın ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın. Bilgisayarınız, daha iyi tanıdığınız Başlat menüsünü kullanan Klasik görünümde ayarlanmışsa, Başlat'ı tıklatın, Ayarlar'ı seçin ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın.
Denetim Masası'nı ilk defa açtığınızda, kategorilere göre düzenlenmiş, en sık kullanılan Denetim Masası öğelerinin bazılarını görürsünüz. Kategori görünümündeyken Denetim Masası'ndaki bir öğe hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, fare işaretçisini simgenin veya kategori adının üzerinde tutup görüntülenen metni okuyun. Bu öğelerden birini açmak için, simgesini veya kategori adını tıklatın. Bu öğelerden bazılarını tıklattığınızda, tek tek Denetim Masası öğelerinin yanı sıra, gerçekleştirebileceğiniz görevlerin bir listesi açılır. Örneğin, Görünüm ve Temalar'ı tıklattığınızda, tek tek Denetim Masası öğelerinin yanı sıra, Ekran koruyucu seçme gibi görevlerden oluşan bir liste görürsünüz.
Denetim Masası'nı açıp istediğiniz öğeyi göremezseniz, Klasik Görünüm'e geç seçeneğini tıklatın. Bir öğeyi açmak için, simgesini çift tıklatın. Klasik Denetim Masası görünümündeyken Denetim Masası'ndaki bir öğe hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, fare işaretçisini simgenin üzerinde tutup görüntülenen metni okuyun.

DENETİM MASASI GÖRÜNÜMÜ

AĞ BAĞLANTILARI
Ağ Bağlantılarım, ağdaki paylaşılan bilgisayarlara, yazıcılara ve diğer kaynaklara
kısayollar içerir. Yazıcı veya paylaşılan dosya gibi bir paylaşılan ağ kaynağını açtığınızda, Ağ Bağlantılarım klasöründe otomatik olarak kısayollar oluşturulur.
Ağ Bağlantılarım, bilgisayarınızdaki görevlere ve konumlara ulaştıran köprüler de içerir. Bu köprüler, ağ bağlantılarınızı görüntülemenizi, ağ bağlantılarına kısayollar eklemenizi ve ağ etki alanınızda veya çalışma grubunuzda bulunan bilgisayarları görüntülemenizi sağlar.
Ağ Bağlantısı Ekleme Sihirbazı’nı başlatmak için Ağ bağlantısı ekle’yi tıklatın. Bu sihirbaz, ağınızdaki, Web’deki ve FTP sunucularındaki paylaşılan klasörler ve kaynaklar için kısayollar oluşturmanıza yardımcı olur. Web sunucusunda klasörünüz yoksa, Ağ Bağlantısı Ekleme Sihirbazı dosyalarınızı çevrimiçi olarak saklamak üzere yeni bir klasör oluşturmanızı sağlar.
Web sunucusunda bulunan dosya ve klasörleri, bilgisayarınızdaki dosya ve klasörlerle çalışıyormuş gibi görüntüleyebilir, yönetebilir, taşıyabilir, kopyalayabilir, kaydedebilir ve yeniden adlandırabilirsiniz. Web’de bulunan bir klasörün içeriğini görüntülediğinizde, Adres çubuğunda klasörün Internet adresi görüntülenir.

   BÖLGE VE DİL SEÇİMİ
KULLANDIĞINIZ DİLİ, PARA BİRİMİNİZİ, SAYI BİRİMİNİZİ VE METİNLERLE İLĞİLİ ÇALIŞMALARINIZI AYARLAMNANIZA YARAR…


     FARE: Gerçek yaşamda nesnelerle etkileşimde bulunmak için nasıl ellerinizi
kullanıyorsanız, ekrandaki öğeler ile etkileşim sağlamak için de fareyi kullanabilirsiniz. Nesneleri taşıyabilir, açabilir, değiştirebilir veya onları başka öğelerin arasına atabilirsiniz.
Fareniz bilgisayarı başlattığınızda çalışmaya başlar. Ancak isterseniz, farenin işlevlerinde, fare işaretçisinin görünüşünde ve işleyiş biçiminde değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, fare düğmelerinin görevlerini birbirleriyle değiştirebilir veya çift tıklatma hızını ayarlayabilirsiniz. Fare işaretçisinin görünümünü değiştirebilir, göze çarpmasını veya yazarken kaybolmasını sağlayabilirsiniz.
Fare ve fare işaretçisi ile ilgili değişiklikleri Fare Denetim Masası’nı kullanarak yapabilirsiniz. Fare’yi açmak için Başlat’ı tıklatın, Ayarlar’ın üzerine gelip Denetim Masası’nı tıklatın ve Fare’yi çift tıklatın.
Fare düğmeleri

Farenin birincil ve ikincil olmak üzere iki düğmesi vardır. Öğeleri seçmek ve tıklatmak, imleci belge içinde konumlandırmak ve öğeleri sürüklemek için
birincil fare düğmesini
kullanın.
Tıklattığınız yere bağlı olarak değişen bir görevler veya seçenekler menüsü görüntülemek için ikincil fare düğmesini kullanın. Bu menü görevleri hızlı bir biçimde tamamlamanız konusunda yardımcı olur. İkincil fare düğmesini tıklatmaya sağ tıklatma denir.
Birincil fare düğmesi normalde sol fare düğmesidir. İzleme topunda, birincil fare düğmesi normalde alttaki düğmedir.
Düğmelerin işlevlerini değiştirerek, birincil düğme olarak sağ fare düğmesini kullanabilirsiniz. Düğmelerin işlevlerinin değiştirilmesi hakkında bilgi için
burayı
tıklatın.
Günümüzde birçok farede, belgelerin içinde daha kolay dolaşmanıza olanak tanıyan bir de tekerlek bulunur. Tekerlek üçüncü düğme olarak da çalışabilir.
Fare düğmeleri ve tekerleğin kullanımı hakkında

Tıklatmak için, ekrandaki bir nesnenin üzerine gelin ve birincil düğmeye hızlı bir biçimde basıp serbest bırakın.
Çift tıklatmak için, ekrandaki bir nesnenin üzerine gelin ve birincil düğmeye hızlı bir biçimde iki kez basıp serbest bırakın. Çift tıklatma konusunda sorun yaşıyorsanız, aynı işlevi nesneyi sağ tıklatıp beliren menüden ilk seçeneği tıklatarak da yerine getirebilirsiniz.
Nesneyi sürüklemek için, işaretçiyi ekrandaki nesnenin üzerine getirin, birincil düğmeye basın ve basılı tutun; nesneyi başka bir konuma taşıdıktan sonra birincil düğmeyi serbest bırakın.
Kısayol menülerini görüntülemek için, ekrandaki bir nesnenin üzerine gelin ve sonra ikincil düğmeyi tıklatın.
Farenin tekerleği varsa, belge veya Web sayfası üzerinde aşağı veya yukarı hareket etmek için tekerleği parmak ucunuzla döndürün. 
   OYUN KUMANDALARIBilgisayarınıza oyun çubukları ve oyun tabletleri gibi oyun kumanda donanımını eklemek, yapılandırmak ve özelleştirmek için Oyun Kumandaları’nı kullanabilirsiniz. Örneğin, eski oyun aygıtlarını eklemek için Oyun Kumandaları’nı kullanabilir ve böylece, bu oyunları bilgisayarınızda oynayabilirsiniz.
Ayrıca, oyun kumandalarınızı sınayabilir, ayarlayabilir ve sorunlarını giderebilirsiniz. Oyun kumandalarını bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.

   GÖREV ÇUBUĞU VE BAŞLAT MENÜSÜ
Görev çubuğunun bildirim alanı, genellikle geçerli saatin göründüğü yerdir. Bu alan,
e-posta almanız veya Görev Yöneticisi’ni açmanız gibi, belirli olayların gerçekleşmesi durumunda görünen bildirim simgeleriyle dolabilir. Bir olay ortaya çıktığında, Windows bir bildirim simgesi görüntüler. Bu alanı sadeleştirmek için, Windows kısa süre sonra simgeyi arka plana yerleştirir. Arka plana yerleştirilen simgelere, bildirim alanındaki bir düğmeyi tıklatarak erişebilirsiniz.
Ayrıca, bildirim simgelerinin davranışını, Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri iletişim kutusunun Görev Çubuğu sekmesinde özelleştirebilirsiniz.  

   GÖRÜNTÜ
MASAÜSTÜNÜZÜN ARKAPLAN, EKRAN KORUYUCUSU, RENKLER, YAZI TİPİ BOYUTLARI
VE EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ GİBİ GÖRÜNÜM ÖZELLİKLERİNİ DEĞİRMEYE YARAR.


   GÜÇ SEÇENEKLERİ
Denetim Masası’ndaki Güç Seçenekleri’ni kullanarak, dilediğiniz sayıdaki bilgisayar
aygıtının veya tüm sistemin güç tüketimini azaltabilirsiniz. Bilgisayarınızın güç kullanımı yöneten bir ayarlar topluluğu olan bir güç şeması seçerek bunu yapabilirsiniz. Kendi güç düzeninizi oluşturabilir veya Windows tarafından sağlananları kullanabilirsiniz.
Ayrıca güç şemasında tek tek ayarları ayarlayabilirsiniz. Örneğin, donanımınıza bağlı olarak şunları yapabilirsiniz:

Güç kaybını önlemek için, ekranınızı ve sabit diskinizi otomatik olarak kapatın.
Kullanılmadığında bilgisayarınızı bekleme konumuna getirin. Bekleme konumunda, tüm bilgisayar düşük güç durumuna geçiş yapar, monitör ve sabit disk gibi aygıtlar kapanır ve bilgisayar kullandığı gücü en aza indirir. Bilgisayarı tekrar kullanmak istediğinizde, bekleme konumundan hemen çıkacak ve masaüstünüz tamamen bıraktığınız durumda karşınıza gelecektir. Bekleme konumu, özellikle taşınabilir bilgisayarlarda pil gücünü korumak için kullanışlıdır. Bekleme konumunda masaüstü durumunuz diske kaydedilmediğinden, oluşabilecek bir güç kaybı kaydetmediğiniz bilgilerinizi yitirmenize neden olabilir.
Bilgisayarınızı bekleme konumuna geçirin. Hazırda bekleme özelliği, herşeyi diskin belleğine kaydeder, önce monitör ve sabit diskinizi, sonra da bilgisayarınızı kapatır. Bilgisayarınızı yeniden açtığınızda, masaüstünüz bıraktığınız durumda karşınıza gelir. Bilgisayarınızı hazırda bekletmeden çıkarma, bekleme konumundan çıkarmadan daha çok zaman alır.

This entry was posted on 10:25 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum

Yorum Gönder