Başlat Menüsü  

Posted by: EMİNE in

Başlat menüsü (genel bakış)

Başlat menüsü, bilgisayar programlarınıza, klasörlerinize ve ayarlarınıza ana giriş kapısıdır. Lokanta menüsüne benzer şekilde liste seçenekleri sunduğundan menü olarak adlandırılmaktadır. "Başlat" adından da anlaşılacağı gibi, genellikle öğeleri başlatmak veya açmak için gittiğiniz yerdir.
Bu genel etkinlikleri gerçekleştirmek içim Başlat menüsünü kullanın:
  • Program başlatma
  • Yaygın olarak kullanılan klasörleri açma
  • Dosyaları, klasörleri ve programları arama
  • Bilgisayar ayarlarını düzenleme
  • Windows İşletim sistemiyle ilgili yardım alma
  • Bilgisayarı kapatma
  • Windows'da oturum kapatma veya farklı bir kullanıcı hesabına geçiş yapma

Başlat menüsüne başlarken

Başlat menüsünü açmak için, ekranınızın sol alt köşesindeki BaşlatBaşlat düğmesinin resmidüğmesini tıklatın. Bunun yerine klavyenizden Windows logosu Windows logo tuşunun resmi tuşuna da basabilirsiniz. Başlat menüsü gösterilir.
Başlat düğmesinin ve Başlat menüsünün resmiBaşlat düğmesi ve Başlat menüsü
Başlat menüsüne üç ana bölüm vardır:
  • Soldaki büyük bölmede, bilgisayarınızdaki programların kısa bir listesi gösterilmektedir. Bilgisayar üreticiniz bu listeyi özelleştirebileceğinden, tam olarak görünümü değişebilir. Tüm Programlar tıklatıldığında programların tam listesi gösterilir (bununla ilgili daha fazla bilgi sonra verilecektir).
  • Sol alt köşede, arama terimlerini yazarak programlar ve dosyalar'ı arayabileceğiniz arama kutusu bulunur.
  • Sağ bölmede, yaygın olarak kullanılan klasörlere, dosyalara, ayarlara ve özelliklere erişim sağlanmaktadır. Ayrıca, Windows'da oturumu kapatmak veya bilgisayarınızı kapatmak için gidilen yerdir.

Başlat menüsünden program açma

Başlat menüsünün en yaygın kullanımlarından biri bilgisayarınızda yüklü olan programları açmaktır. Başlat menüsünün sol bölmesinde gösterilen bir programı açmak için, tıklatın. Program açılır ve Başlat menüsü kapatılır.
Açmak istediğiniz programı göremiyorsanız, sol bölmenin en altından Tüm Programlar'ı tıklatın. Sol bölmede, aşağıdaki klasör listesine göre alfabetik sırada uzun bir program listesi gösterilir hemen:
Tüm Programlar'ı tıklattıktan sonra Başlat menüsünün resmiTüm Programlar'ı tıklattıktan sonra Başlat menüsü
Program simgelerinden biri tıklatıldığında program başlatılır ve Başlat menüsü kapatılır. Klasörlerde ne var öyleyse? Daha fazla program. Örneğin, Donatılar'ı tıklatınca klasörde depolanan programların listesi gösterilir. Tıklatarak herhangi bir programı açın. Başlat menüsünü ilk açtığınızda gördüğünüz programlara geri dönmek için, menünün en altındaki Geri düğmesini tıklatın.
Donatılar klasörü genişletilmiş olarak Başlat menüsünün resmiDonatılar klasörüne tıklatıldığında içerdiği programlar gösterilir.
Programın ne yaptığından emin değilseniz, işaretçiyi simge veya adının üstüne getirin. Genellikle program açıklamasını içeren bir kutu gösterilir. Örneğin, Hesap Makinesi üstüne gelindiğinde şu mesaj gösterilir: "Ekran hesap makinesiyle basit aritmetik işlemleri yapar." Bu yöntem, Başlat menüsünün sağ bölmesindeki öğelerde de çalışır.
Başlat menüsünün fare işaretçisini Hesap Makinesi'nin üzerinde gösteren resmiÖğe üstüne gelindiğinde ilgili bilgiler gösterilir
Zaman içinde Başlat menünüzdeki program listesinin değiştiğini fark edebilirsiniz. İki nedenden dolayı bu olur. Birincisi, yeni programlar yüklediğinizde, Tüm Programlar listesine eklenir. İkincisi, Başlat menüsü en çok kullandığınız programları algılar ve hızlı erişim için sol bölmeye yerleştirir.

Arama kutusu

Arama kutusu, bilgisayarınızdaki öğeleri bulmak için en kullanışlı yollardan biridir. Öğelerin tam yeri önemli değildir; Arama kutusu programlarınızı ve kişisel klasörünüzdeki (Belgeleri, Resimleri, Müziği, Masaüstünü ve diğer ortak konumları içeren) tüm klasörleri arar. Ayrıca, e‑posta iletilerinizi, kaydedilmiş anlık iletilerinizi, randevularınızı ve kişilerinizi de arar.
Başlat menüsündeki Arama kutusunun resmiBaşlat menüsü Arama kutusu
Arama kutusunu kullanmak için, Başlat menüsü açarak yazmaya başlayın. Önce kutunun içini tıklatmanıza gerek yok. Siz yazdıkça, arama sonuçları Başlat menüsünün sol bölmesindeki Arama kutusunda görüntülenir.
Aşağıdaki durumlarda bir program, dosya veya klasör arama sonucu olarak görüntülenir:
  • Başlığındaki herhangi bir sözcük sizin arama teriminizle başlıyor veya bitiyorsa.
  • Dosyanın içeriğindeki herhangi bir metin (sözcük işleme belgenizdeki metin gibi) sizin arama teriminizle eşleşiyor veya bitiyorsa.
  • Yazar gibi dosya özelliklerindeki herhangi bir sözcük sizin arama teriminizle başlıyor veya bitiyorsa.
  • Tıklatarak herhangi bir arama sonucunu açın. Ya da, arama sonuçlarını temizlemek için Başlat menüsündeki Arama kutusu Temizle düğmesinin resmi Temizle düğmesini tıklatın ve ana program listesine geri dönün. Ayrıca tüm bilgisayarı aramak için Her Yeri Ara'yı; terimi Internet'te aramak üzere web tarayıcınızı açmak için Internet'te Ara'yı tıklatabilirsiniz.
Arama kutusu, programların, dosyaların, klasörlerin ve iletişimlerin yanı sıra, Internet sık kullanılanlarınızı ve ziyaret ettiğiniz web sitelerinin geçmişini de arar. Bu web sayfalarından herhangi biri arama terimini içeriyorsa, bu sayfa "Sık Kullanılanlar ve Geçmiş" adlı bir başlık altında belirir.

Sağ bölmede ne var?

Başlat menüsünün sağ bölmesinde, Windows'un sıkça kullandığınız bölümlerine bağlantılar bulunur. Bunlar sırasıyla şöyledir:
  • Kişisel klasör. Windows'da oturum açmış kişinin adını alan kişisel klasör açılır. Örneğin, Geçerli kullanıcı Molly Clark ise, klasör Molly Clark olarak adlandırılır. Bu klasörde, sırasıyla Belgeler, Müzikler, Resimler ve Video klasörleri yanında kullanıcıya özel dosyalar bulunur.
  • Belgeler. Metin dosyalarını, elektronik tabloları, sunuları ve diğer belge türlerini depolayıp açabileceğiniz Belgeler klasörü açılır.
  • Resimler. Dijital resimleri ve grafik dosyalarını depolayıp görüntüleyebileceğiniz Resimler klasörü açılır.
  • Müzik. Müzik ve diğer ses dosyalarınızı depolayıp çalabileceğiniz Müzik klasörü açılır.
  • Oyunlar. Bilgisayarınızdaki tüm oyunlara erişebileceğiniz Oyunlar klasörü açılır.
  • Geçerli öğeler. Şuanda açmış olduğunuz dosyaların listesi gösterilir. Listedeki dosyalardan birini tıklatarak açın.
  • Bilgisayar. Disk sürücülerine, fotoğraf makinelerine , yazıcılara, tarayıcılara ve bilgisayarınıza bağlı diğer donanıma erişebileceğiniz bir pencere açılır.
  • Ağ. Ağınızdaki bilgisayarlara ve aygıtlara erişebileceğiniz bir pencere açılır.
  • Bağlan. Yeni bir ağa bağlanabileceğiniz bir pencere açılır.
  • Denetim Masası. Bilgisayarınızın görünümünü ve işlevselliğini özelleştirebileceğiniz, programlar ekleyip kaldırabileceğiniz, ağ bağlantıları kurabileceğiniz ve kullanıcı hesaplarını yönetebileceğiniz Denetim Masası açılır.
  • Varsayılan Programlar. Windows'un web taraması yapmak, resim düzenlemek, e‑posta göndermek ve müzik ve video çalıştırmak gibi etkinlikler için kullanmasını istediğiniz programı seçebileceğiniz bir pencere açılır.
Yardım ve Destek. Windows'u ve bilgisayarınızı kullanmayla ilgili Yardım konularına göz atıp arayabileceğiniz Windows Yardım ve Destek açılır.
  • Başlat menüsündeki Güç düğmesi ve Kilit düğmesinin resmi
Sağ bölmenin en altında iki düğme bulunur: Güç düğmesi ve Kilit düğmesi. Bilgisayarınızı kapatmak için Güç düğmesini tıklatın veya bilgisayarınızı kapatmadan kilitlemek için Kilit düğmesini tıklatın. Bilgisayarınız kilitlendiğinde, şifrenizle kilidi açana kadar kullanılamaz.
Kilit düğmesinin yanında bulunan ok tıklatıldığında, kullanıcı değiştirme, oturum kapatma, yeniden başlatma veya kapatma işlemleri için ek seçeneklerin bulunduğu bir menü gösterilir.
Not
Windows Vista Starter'daki Başlat menüsünde Kullanıcı Değiştir seçeneği gösterilemez.

Başlat menüsünü özelleştirme

Başlat menüsünde hangi öğelerin gösterileceğini denetleyebilirsiniz. Örneğin, kolay erişim sağlamak için sık kullandığınız programların simgelerini Başlat menüsüne ekleyebilirsiniz. Ayrıca, sağ bölmede belirli öğelerin gizlenmesini veya gösterilmesi de belirtebilirsiniz.

This entry was posted on 03:11 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum

Yorum Gönder